• Dolar
    0.000
  • Euro
    0.000
  • Ç.Altın
    0.000
  • Altın
    0.000

°

Köşe Yazarı

Murat Bulut

#

  •  26 Mart 2022
  • İYİ PARTİ İYİ GİDİYOR MU?


    İYİ Parti iyi gidiyor mu? Son zamanlarda bu soru ile çok sık karşılaşmaya başladım. Parti içerisinden de parti dışından da bu sorunun cevabı  merak ediliyor. Biz gazetecilerde herşeyi biliyoruz ya anlatıyoruz işte kendimizce bişeyler. Katılan oluyor itiraz eden. Birde burada paylaşayım dedim fikirlerimi.

    İYİ Parti 25 Ekim 2017’de kurulmuş genç bir parti. Mazisi henüz 4 yıllık. MHP’de çıkan iktidar kavgası sonucu oluşan bir parti. Sonrasında da MHP’den küsen, yer bulamayan, ihraç edilen, Devlet Bahçeli’nin politikalarına tepki gösterenlerin ilk adresi oldu.

    Ağırlığı eski MHP’lilerden oluşan parti,  zamanla AK Parti’ye kızan bir kısım seçmen içinde bir adres özelliği taşıdı. İYİ Partili yöneticilerle de görüştüğümde oy oranlarını 15-17 bandında görüyorlar. (Anketlerde en yüksek 17 en düşük ise 12 çıkıyor) Bu oranı kabul edersek aslında 4 yıllık bir parti için ciddi bir oran. Asla küçümsemiyorum. Hele ki eski MHP’lilerin kurduğu bir parti olarak MHP’nin üzerinde bir oy oranına sahip olması, azımsanacak,burun kıvırılacak bir durum değil. Ancak evet burada bir ancak var  yeterli de değil.  Niye yeterli değil onu da anlatayım.

    İYİ Parti’nin rakipleri kim; AK Parti ve MHP. AK Parti’de  20 yıllık iktidarın getirdiği bir yıpranmışlık var. Özellikle son dönemlerde ekonomik kriz ve ardı arkası kesilmeyen zamlarla birlikte tepkilerin odak noktası oldu. Bununla birlikte parti 2’ye bölünmüş durumda. Reisçiler ve particiler diye. Erdoğan’ı destekleyip partiye oy vermeyi düşünmeyen sadece Kırıkkale’de ciddi bir kitle biliyorum. Kimisi listelerden, kimisi belediyeden, kimisi teşkilattan dolayı. Bununla birlikte MHP’de de ciddi bir oy kaybı gözle görülüyor. İktidar ortağı olmamalarına karşılık iktidarı/iktidar politikalarını iktidardan  daha fazla savunan bir anlayış, parti tabanında çok da hoş karşılanmıyor. 

    Sağın iki güçlü partisinde yaşanan bu sıkıntılara karşılık İYİ Parti için halen yüzde 15’lerin konuşulması bir yerde yanlış yapıldığını gösteriyor. Ya sağ seçmen İYİ Parti’yi benimsemiyor yada seçmen partide gözükmeye çekiniyor. Her iki ihtimalde geçerli. Eğer ikinci seçenek ağırlıklı ise sorun yok, seçimde bunu sandığa yansıtırlar ancak ilk seçenek geçerli ise burada bir sıkıntı var demektir.  İlk seçenek üzerinden gidersek; sağ seçmen neden İYİ Parti’ye gitmiyor? 

    Bunun birinci nedeni İYİ Parti’nin CHP ile olan işbirliği. AK Parti ve MHP’li olup partisine kızan seçmen CHP ile işbirliği yapan bir partiye sıcak bakmıyor. Ayrıca CHP-İYİ Parti birlikteliğine 2019 seçimlerinde büyükşehirlerde HDP desteği de bu iki parti seçmeninin İYİ Parti’ye karşı önyargı ile yaklaşmasına neden oluyoruz 

    İkinci neden ise yine bu iki parti seçmeni Meral Akşener’i yeterli bulmuyor. Özellikle Erdoğan karşısında Akşener, kendi partilisi ne derse desin sağ seçmen için alternatif bir lider profili çizmiyor. 

    Birde  İYİ Parti borsa gibi. Bir bakıyorsunuz iyi bir rüzgar yakalayıp birkaç puan yükseliyor bir bakıyorsunuz bir anda birkaç puan düşüyor.  Oy oranında ki iniş çıkışlar; kararsız seçmenin İYİ Parti’ye önce sıcak baktığı sonra geri vazgeçtiğini gösteriyor. Bunu nedeni de sanırım sorunlara çözüm odaklı siyaset yapmadıklarından dolayı. ‘Düzelecek, iyi olacak, biz gelince çözeceğiz’ tarzı altı dolu olmayan vaatler karşılık bulmuyor. Sorunların çözümü noktasında özellikle ekonomik kriz üzerinden net ifadeler istiyor seçmen.   

    Tüm bu sebeplerden ötürü; bitti denilen AK Parti için konuşulan rakamlar halen en düşük yüzde 30’larda ve normal şartlarda yüzde 25-30’ları konuşmamız gereken İYİ Parti’nin oy oranı ise yüzde 15-17’lerde.

    İYİ Parti, AK Parti ve MHP’den seçmen kapmak istiyorsa siyaseten birlikte yol yürüdüğü arkadaşlarını yeniden gözden geçirmeli, sorunlara çözümleri net bir şekilde ortaya koymalı.  Bununla birlikte ya sağ siyasetin liderliğine oynamalı  yada içinde bulunduğu ittifakta küçük ortak olmayı kabullenmeli.

    Son olarak İYİ Parti’ye bir de öneride bulunayım; Genel Başkan Yardımcısı Yavuz Ağıralioğlu’nu özellikle Anadolu’da mutlaka sahaya sürmeleri gerekir.  Ağıralioğlu iyi bir hatip ve etkili bir siyasetçi. Özellikle HDP konusunda ki görüşleri parti yönetimini bilmem ama toplumda karşılık buluyor. Bu ismin sahada olması partiye kesinlikle bir ivme katar düşüncesindeyim.

    ETİLER ALT GEÇİDİNDE SORUN MU VAR?

    İYİ Parti’den bahsetmişken Merkez İlçe Başkanı Yavuz Kuzucu’nun geçtiğimiz hafta ortaya attığı iddiasını buradan da dile getirmek istiyorum . Kuzucu “Duyumlarımıza göre Etiler yol kavşağına uyguladıkları projenin çok eski ve güncel olmadığın farkına köprünün bitme aşamasına geldikten sonra haberlerinin olduğu. Eğer bu böyleyse belediye için affedilmez bir skandal olduğudur” diyor. Bu iddiaya karşılık belediye yönetiminin bir açıklama yapması gerekir. Ayrıca çalışmanın yapıldığı alanın altında ciddi anlamda bir su olduğu iddiaları da var. Bu nedenle çalışmanın uzadığı konuşuluyor.  Tüm bu iddiaların üzerine sormak istiyorum; bu çalışma ne zaman bitecek?

     

    Yazar Yorumları

    Yorum Yaz

    17336

    Hakkımızda

    #

    İletişim

    Kirikkalekusu.com

    info@kirikkalekusu.com

    2147483647

    2147483647