• Dolar
    0.000
  • Euro
    0.000
  • Ç.Altın
    0.000
  • Altın
    0.000

°

Köşe Yazarı

Murat Bulut

#

  •  10 Şubat 2022
  • BELEDİYE BİZİ BORÇLANDIRDI AMA İÇERİĞİNİ BİLMİYORUZ


    2000’li yılların başıydı. Bir yarışma programı vardı. Show TV’de yayınlanıyordu. Biri bizi gözetliyor diye.  Yaşı 30’ların üstünde olanlar hatırlar sanırım.  BBG Evi diye bir format.  Her tarafta kameralar olan bir evde yarışmacılar vardı. Nereden geldi aklına diyeceksiniz. Son zamanlarda Kırıkkale caddelerine baktığınızda sizin de aklınıza gelmiştir muhtemelen. Şehrin her tarafına kameralar yerleştirildi. Ana caddelerde kocaman kocaman direkler. Bir tarafta mobese ki bunu anlarım suçluların yakalanmasında çok etkili diğer tarafta Elektronik Denetleme Sistemi (EDS).  Kural hatası yapan vatandaşa polise gerek duymadan ceza kesen bir sistem.  Şuan bu sistem şehrin sanırım tüm kavşaklarına yerleştirildi. Belediye başkanımız belediye tarafından kavşaklara döşenen  EDS’lerin sadece kırmızı ışık ihlalinde ceza keseceğini ifade ediyor. Telefonla görüşme veya emniyet kemerine bakmıyormuş. Buradan elde edilecek gelirle de malumunuz ASELSAN aracılığı ile şehre yapılan asfalt, kaldırım gibi çalışmaların parası ödenecek.

    Geçenlerde Başkan Mehmet Saygılı katıldığı bir programda bir nevi ASELSAN’ın kandırdık diyor.  Nedenine  gelince ola ki hükümet EDS’yi kaldırdım derse biz ASELSAN’a bu yaptıklarının karşılığında para ödemeyecekmişiz.  Ödemeyeceğimiz para yaklaşık 500 milyon lira. Sözleşme  bu şekilde yapılmış demek ki.  Kamuoyuna sözleşme detayları açıklanmadığı için bişey diyemiyoruz.  Benim bir sorum olacak; şimdi hükümet EDS’yi kaldırdım dedi ve biz para ödemedik. Peki hükümet demedi de bunu 2024 seçimlerinde A şahıs belediye başkanı oldu. Baktı ki bu sistem vatandaşa külfet.  Ben vatandaşımı gözetleyip  ona ceza kesmek istemiyorum diye düşündü ve kaldırıyorum EDS’yi dedi.  O zaman ne olur? Yine firmaya ödeme yapmayız mı?  Sözleşmede böyle bir şey var mı acaba? Yerel seçimler öncesi belki belediye başkan adayları bu yönde bir vaatte bulunabilirler. Hatta en büyük vaatleri ‘şehir merkezinde ki EDS’yi kaldırıyorum’ bile olabilir. Tutar da, güzel vaat olur. 

    Diğer taraftan hani bu ASELSAN’a ödenecek bu para belediye bütçesinden çıkmayacak, kesilen cezalardan ödenecek dedi ya Başkan Saygılı.  Bu duruma göre ASELSAN’a borçlu olan biziz. Ama borçlu olarak Kırıkkale  Halkı, KDV hariç 400 milyon liralık ihalenin  içeriğini bilmiyor.  Yani biz bu ihale ile hangi hizmetleri kaç liraya aldık? Mesela; Etiler’e yapılan alt geçit kaç lira? Desteklediğim   projelerden biri olan bilim parkının bedeli ne kadar? Alt taşeronlar kimler. Kırıkkale’den firmalar mı dışardan mı? O ihalenin içerisinde başka neler var bunları net olarak biliyor muyuz? Hayır. Asfalt, kaldırım taşı, new jersey, çıkmayan boya vs. Başkan Saygılı bir tanıtım toplantısı yaptı ama 21 dev proje diye o tanıtımı yapılanların hepsi bu ihalede yok.  Tanıtımı yapılanların içinde örneğin millet bahçesi hükümetin tüm illere yaptığı bir çalışma. Roketsan ve jandarma yine belediyeye ait bir yatırım değil.  400 milyonun içinde ne var, bunlar ne kadara yapılıyor açıklanmasını bekliyorum. Bununla birlikte aylık kaç lira ceza kesildi borçtan ne kadar düşüldü bunları da bilirsek borcun biran önce  bitmesi için vatandaş olarak bizde üzerimize düşeni yerine getiririz. Sonuçta borçlu biziz, belediye değil.  ASELSAN yarın gelip bana ‘kardeşim borcunu ödesene’ diyebilir.  ‘Abi sana ne borcum var bilmiyorum ki. Benim adıma belediye gitmiş sana borçlanmış ama borcumun içeriğini bilmiyorum’ desem haklıyım.

    Kısacası ben borcumun karşılığını bilmek istiyorum.  Ödeyecek olan ben ve benim gibi araç sahipleri.  ‘Sende kurallara uy ceza yeme’ muhabbetine girmeyin mümkünse.  Her taraf kamera hangisinden kurtaralım kendimizi? Vizontele filminde ‘Zeki Müren neyse de devlet başkanları bizi görürse. Evde kravatla mı oturalım’ dediği gibi arabaya binince bütün şehirde esas duruşta gezecek halimiz yok. Kırmızı ışıktan kaçsak hız limitinden yakalanır elbet birinde cezayı yeriz. O yüzden Kırıkkale Belediyesi lütfen 500 milyon lirayı bulan borcumuzun  detaylarını ve sözleşme maddelerini bizimle paylaşın.  Bu arada atılan o asfaltlar iyide değil gibi. Şimdiden çökmeler başlamış. Haberiniz olsun.

    AK PARTİLİLERİN YAPAMADIĞINI MHP’Lİ BELEDİYE BAŞKANI YAPTI

    Kırıkkale 2004 yılından bu yana AK Partili seçilmişler tarafından yönetilen bir şehir. İl belediye başkanlığı  18 yıldır  aralıksız AK Parti’de.  2018 seçimleri öncesinde Sulakyurt hariç tüm belediyeler AK Partili başkanlar tarafından yönetiliyordu.  Buna karşılık hiçbir belediye başkanı kendilerinin o makama gelmesini sağlayan, halktan rahat rahat oy almalarının en önemli nedeni olan  AK Parti Lideri Recep Tayyip Erdoğan’ın ismini bir caddeye yada bir tesise vermeyi düşünmedi.  Toplumda çok sevilmeyen Beşir Atalay ismi bile hem üniversite kampüsüne hem de liseye verilirken bir belediyede çıkıp Erdoğan'ın ismini de şuraya verelim demedi.  Oysaki MHP döneminde Alparslan Türkeş’in ismi Samsun yoluna, Devlet Bahçeli’nin ismi (şuan faal olmasa da) halk ekmek fırınına ve toptancı haline, yine Bahçeli’nin ismi Yahşihan’da bir bulvara verilmişti.  O kadar AK Partili belediyenin yapamadığını çıktı MHP’li belediye başkanı Yahşihan Belediye Başkanı Osman Türkyılmaz yaptı.  Devlet Bahçeli Bulvarı’nın kesiştiği bulvara Recep Tayyip Erdoğan ismini verdi.  Kimileri tek eksiğimiz o mu kaldı diyebilir ama Türkyılmaz hemde bir MHP’li olarak AK Partililerin yapamadığını yaptı.  Üstelik Türkyılmaz bu konuda partizanca da davranmayıp Ecevit’in veya topluma mal olmuş kişilerinde adlarını vererek onların adlarını yaşatıyor.  Bu açıdan bakarsak da güzel bir uygulama. 175. Sokak olacağına Gazeteci İbrahim Akpınar sokağı oldu. Bu yönüyle de güzel bir düşünce…

    Yazar Yorumları

    Yorum Yaz

    56943

    Hakkımızda

    #

    İletişim

    Kirikkalekusu.com

    info@kirikkalekusu.com

    2147483647

    2147483647